Желязото е микроелемент, отговарящ за образуването на хемоглобина и червените кръвни телца.

...
Желязото е микроелемент, отговарящ за образуването на хемоглобина и червените кръвни телца.
Коментари Харесай

3-те най-лесни начина за повишаване на желязото в кръвта

Желязото е микроелемент, отговарящ за образуването на хемоглобина и алените кръвни телца. Затова е извънредно значимо организмът ни да има нужното му количество желязо, написа zdraveikrasota.

Когато количеството на желязото се намали тъканите не получават задоволително О2 и това може да докара до появяването на уязвимост, отмалялост и  анемия . Ако лекарят ви е споделил,че страдате от дефицит на желязо, прочетете идващите редове.
1.Яжте храни богати на желязо
За да поддържате високо количеството на желязото в кръвта е значимо да се храните здравословно и уравновесено.  Основната причина за дефицита на желязо в организма е неправилното хранене . Тъй като желязото е минерал можете да си го набавите от храните – тези с растителен или скотски генезис.

Желязото от храните с скотски генезис се усвоява по-лесно от организма. Основният източник на желязо е месото (най-вече аленото месо). Желязото от растителните храни се усвоява по-бавно, само че е също толкоз потребно, колкото това от животинските храни. Най-добрият вид за набиране на желязо от растителен генезис ни оферират бобовите култури, зеленолистните зеленчуци и ядките.
2.Повишете приема на витамин C
За да може да бъде усвоено добре желязото би трябвало да се трансформира във феритин . Този развой протича благодарение на стомашните сокове. Те съдържат солна киселина и витамин C. Затова би трябвало да включите в менюто си храни богати на витамин С като: лимони, портокали,  броколи  и пиперки.

Запомнете: макар че витамин C е значим за имунната система и усвояването на желязото  прекомерно високият му банкет може да докара до дефицит на фолиева киселина.  Най-добре е да изяждате по два цитрусови плода на ден.
3.Храни блокиращи усвояването на желязо
Има храни повишаващи равнището на желязото, само че има и такива, които затрудняват усвояването му и които би трябвало да избягвате.

Тези храни са:

Яйца . Фосвитинът, който съдържат яйцата пречи на усвояването на желязото с растителен генезис от организма. Прясно мляко . Калцият в млечните артикули пречи на усвояването на желязото от храните с скотски и растителен генезис, в случай че приемате повече от 300 мг калций дневно. Чай . Оксалатите в чая затрудняват усвояването на желязото от растителен генезис. Не се предлага пиенето на чай с богати на желязо храни. Шоколад и кафе.  Фенолните съставки лимитират усвояването на желязото от растителен генезис. Ядки . Фитатите, които се съдържат в ядките и семките работят като блокери на желязото и понижават усвояването му с 50-65%

Ако лекарят ви е сложил диагноза анемия или недостиг на желязо би трябвало да избягвате оптимално тези храни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР